onsdag 18 februari 2009

Kommunikatörer vs. journalister

Det är en otroligt lärorik period av mitt liv. Idag var det webbpublicering i ett av verktygen och arkivering, länkskapning, ändring i tilläggsmallar och inkodande av information. Matnyttigt och lärorikt! Konsten att få lösa problem direkt där de uppstår, och jag ska ta tag i återstående problem imorgon förmiddag. Möte med chefen imorse, bra feedback på de sökord för webben som jag hittat - och jag fick nya områden att titta på. Möte med en personalvetare efter lunch, för genomgång av jämställdhetsarbetet i organisationen. Nya världar, perspektiv och möjligheter öppnade sig när vi diskuterade - hur jag och resten av kommunikationsgruppen kan använda oss av personalarna och tvärt om. Hur når de idag ut med information om projekt etc? Hur skulle man kunna bolla idéer med oss? Det är något jag ska ta med mig till nästa veckomöte. Nya länkar, nya möjligheter. Dessutom stormöte med redaktörer runt om, hur de jobbar och hur enskild jobbar. Hur följs policyn? Vad fungerar? Vad fungerar inte?

Nu till en helt annan diskussion. Jag kan bli nopprig på alla dessa journalister som - utan någon som helst tilläggsutbildning - söker till kvalificerade kommunikatörsjobb! Att bli journalist kräver en utbildning, att bli kommunikatör en annan. Som kommunikatör kan du inte, utan tilläggsutbildning i grundläggande journalistik, arbeta som journalist och som journalist kan du inte, utan tilläggsutbildning i strategisk kommunikation, organisationsteori etc., arbeta som kommunikatör! Men ack. Det var en illusion.

Idag verkar det inte spela någon roll för rekryteringsgruppen som ska anställa en kommunikatör om man anställer någon med en kommunikatörsutbildning eller en journalistutbildning. Att vanliga människor inte vet skillnaden är ok, men om inte rekryterare vet är det förödande: man ger journalister jobb som de inte är kompetenta för alla gånger, när det finns människor utbildade just för att arbeta som kommunikatörer! Jag menar inte att utbildningarna är bristfälliga, men de är inriktade på olika områden och därmed saknas det också perspektiv åt båda hållen. Hur många kommunikatörer har jag hört talas om arbetar idag som journalister...noll. Hur många journalister har jag hört talas om arbetar idag som kommunikatörer...jag kan inte hålla räkningen. Att journalister idag har en högre status ("alla vill vara Janne Josefsson-prestige") bidrar också till att de har möjlighet att söka och få jobb de inte är kompetenta för (där det finns kompetent personal att tillgå). Jag blir mörkrädd, för man utnyttjar inte de kompetenser som högskolorna utbildar till! Och man verkar inte heller förstå faran.

Ett exempel så sent som idag var en f.d. journalist som blivit anställd som högt uppsatt kommunikatör i en stor organisation som skulle svara på frågan vad som denne skulle vilja prioritera på hemsidan. Och denne svarar att det är innehållet som är viktigt, vad det står.

Som kommunikatör anser jag att innehållet är viktigt, ja, men för att innehållet ska nå ut måste budskapet ligga i rätt förpackning, vara riktad till rätt grupp och innehålla rätt teknik för att göra allt tillgängligt. Det går inte att bortse och säga att något är viktigare än något annat. Det är svårt att få genomslag även fast en text är välskriven om inte synskadade genom tekniken kan få texten uppläst för sig, eller få unga att läsa den om den bara är massiv och rakt-upp-och-ner inlagd på en svart/vit sida (man behöver inte ens uppfylla kriteriet ung för att inte vilja läsa)... Förstår ni vart jag vill komma? Det finns flera perspektiv på kommunikation, perspektiv som ibland tappas bort när inte utbildningen finns med i bagaget. Jag säger inte att alla journalister inte kan arbeta som kommunikatörer eller att alla kommunikatörer inte kan jobba som journalister - men man måste vara medveten om skillnaderna.

Vilket inlägg. Kontentan är i alla fall att jag faktiskt tycker att man inte alltid förstår och väger in en utbildad kommunikatörs färdigheter och kompetenser i anställningsprocesser, vilket för med sig att statusen för yrket smutsas. Det låter som ett riktigt kommunikatörsjobb att reda ut detta.

2 kommentarer: