onsdag 3 juni 2009

Fort Knox-tvättstugan del I

Efter en tripp till fantastiska IKEA i går är jag otroligt nog inte helt fattig. Jag fyllde en gul kasse och betalade 321 kr. Det ni! Efter att ha inhandlat städhandskar, köksstolsdynor, skärbräda och annat nödvändigt lunchade jag med Per och hans kollega. Det var en trevlig lunch och kollegan ville köpa delar av skinngruppen som är Pers. Hallelulja!

Det blev en mycket god middag och efter att ha bråkat med tvättstugan (se mer nedan) tog vi en riktigt långpromenad. Vi knatade i mycket raskt tempo 9 km. Det var fantastiskt skönt och på de 9 km lyckades vi gå till grannkommunen och hem och dessutom runda en gigantisk kohage och ett fågelreservat. Det var så fint! Och så skönt att röra på sig.

Apropå tvättstugan.

Jag hade i alla fall fått en fingervisning om vart den skulle ligga. Så jag gick dit. Med samtliga nycklar och brickor i handen (allt är datoriserat, från garaget till tvättstugans lås till bokningssystemet till...ja ni fattar). På dörren fanns inget lås utan barra en avläsningsbricka. Jag blippade allt som blippas kunde. Lampan blinkade gult och återgick till rött och dörren förblev låst. Så jag gick till bovärden - som bara är några meter från hemmet, tack och lov. Hur många män krävs det för att ordna en ny tvättstugebricka? Svar: fem (5!). "Vilket lägenhetsnummer har du?" Jag: ingen aning, jag bor officiellt inte här, inte förrän 1/7. Men på dörren står det P.XX och S.XX. "Jaha"

Några minuter senare står det fem gubbar och gräver i högar med papper (har någon funderat på pärmar? icke). "Men här står det att YY bor där och att det är QQ som bott där tidigare." Stön. Den tidigare hyresgästen finns alltså med i systemet liksom den hyresgäst som flyttar in 1/7. Härligt! O då frågar gubben - "men vad heter du då?" Jag flinar och säger "ZZ". "Du finns ju inte med?" Trots allt efternamnskrångel så får de fatt i lgh numret och jag får en ny bricka. Jag går ner till Fort Knox-tvättstugan och läser hjälptexten på datorskärmen för att fatta hur jag bokar en tvättid. Mellan kl. 16-20 i nummer 2. Ok. Bra. Gött.

Jag kommer ner i tvättstugan kl. 15.55. Läser igenom reglerna. "Om man inte hämtar sina kläder innan tiden gått ut låser sig maskinerna, elen stängs av till tvättstugan och ofärdiga maskiner stannar." Check. "Du debiteras per tvätt." Check. "Om röd lampa lyser innebär det att tvättmaskinen inte hinner köras klart innan din tid är slut." Check. "Tryck på 'klar' så frigörs den återstående tiden av passet till andra som vill boka." Check. "Du kan endast komma in i tvättstugan under din tvättid, inte före och inte efter." Check.

Klockan 16 blippar jag således upp tvättstuga 2. Där inne är det någon som inte hämtat sin tvätt och maskinerna låser sig, elen stängs av och den ofärdiga maskinen stannar. Fan. Jag nödöppnar den andra tvättmaskinen och stoppar i min tvätt. Men elen är av så jag får inte igång den. Tjejen som glömt sina kläder kommer ner och håller ett ursäkta-mig-tal. Jag är bara glad att det kommer ner någon som kan berätta hur allt detta går till. Inte arg. Bara förvirrad över systemet. Efter att ha nödöppnat alla maskiner, släpat ut allas saker och bokat om samma tvättstuga två gånger lyckas jag få igång allt. Till och med elen slås på.

Så, kontentan: för att tvätta i dessa tvättstugor krävs en rävs list, en myras styrka och ett otroligt stort tålamod. Fortsättning följer (förmodligen)...

1 kommentar:

  1. Herregud, tror de att folk ska stjäla maskinerna med tillhörande vatten eller vad? :S lycka till med den tvättstugan!! :)

    SvaraRadera