torsdag 10 december 2009

Bästa lussebulle-receptet

För alla nyfikna - jag delar med mig av lussebulle receptet - världens bästa!

Ca 40 kusar eller 2 stora bröd

Saffransbullar vill gärna bli lite torra. Men i det här receptet finns både vit sirap, ägg, kesella och fibrex. Därför blir bullarna saftiga och goda!

150 g matfett
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 burk kesella
2 ägg
2 dl vit sirap
1 dl fibrex (finns i välsorterade matbutiker, ev. under "glutenfritt". Fibrex är fiber från sockerplanta)
1 g saffran (två kuvert)
ca 18 dl vetemjöl

200 g mandelmassa

1 ägg till pensling
russin eller pärlsocker


  1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt sirapen och rör till jästen smält.
  3. Tillsätt saltet, fibrexen, kesellan, äggen, saffranet och degspadet.
  4. Blanda i mjölet, lite i sänder tills degen släpper bunkens kant. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa under bakduk i 45 minuter på dragfri plats.
  5. Riv mandelmassan.
  6. Arbeta degen ordentligt på bakbord. Kavla ut degen till en jättestor fyrkant (som täcker hela bakbordet). Dra en linje mitt i degen. Lägg mandelmassa på den ena halvan och vik över den andra halvan. Skär degen i 40 lika stora remsor. Det är viktigt att bitarna blir lika stora, så att gräddningstiden blir densamma för alla bitar. Forma till kusar. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250 grader för bullar (225 grader om du gör två bröd)
  8. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin eller pärlsocker.
  9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6-8 minuter (bröd i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter).
  10. Låt svalna på galler under bakduk.
Lycka till med lussebaket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar