onsdag 20 januari 2010

Segt bröd

Till detta, sega goda bröd behöver du:

6 dl fingervarmt vatten (färskjäst vill ha 38 grader och torrjäst närmre 42)
50 g jäst
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl special (ju finare desto bättre)
ev. 2 tsk stött kummin (om du gillar kummin i bröd)

Smula ner jästen i en stor bunke, slå över lite av vattnet och rör tills jästen är löst. Tillsätt resten av vattnet och saltet, rör om igen och slå på mjölet. Det ska precis bli så kladdigt att degen blir just bara kladdig (den ska inte släppa bunkens kanter). Täck med en kökshandduk och låt jäsa på dragfri plats i en timma.

Ta några tag i degen med en trägaffel, så att degen sjunker ihop. Jäs degen ytterligare en timma under handduk på dragfri plats.

Ta några tag med trägaffeln igen och vält ut degen på papprad plåt. Dofta över mjöl. Värm ugnen till 275-300 grader. Jäs brödet på plåten utan handduk medan ugnen blir varm (ca 20 min).

Grädda brödet i nedre/mellersta delen av ugnen i 10 min, sänk sedan värmen (med brödet kvar i ugnen) till 100 grader och grädda i ytterligare en timma och 10 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Ät brödet inom de närmaste dagarna!
Chipp chipp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar