tisdag 12 januari 2010

Ska vi gifta oss?

Vilken produkt. Telefonkatalogen. Vem bläddrar i den som har internet?


Ska vi gifta oss? slänger jag ur mig när jag står och bläddrar i telefonkatalogen som nyss damp ner i brevinkastet.

Ja, säger mannen, så att vi kan stå som ett namn i telefonkatalogen.


Vi har alla olika motiv. Det här kanske inte var det mest romantiska. Oh well. Ett skratt framkallade det i alla fall. Men, telefonkatalogen fick mig att fundera på samhällsfrågor.

För varför är telefonkatalogen så ojämställd? Varför står inte vi som par under mitt efternamn utan hans? Varför finns det inte ens en hänvisning under mitt efternamns första bokstav, utan man måste veta vilken man jag lever tillsammans med? Samhällets tanke om tvåsamhet genomsyrar allt, lagar, försäkringar, arv, telefonkataloger... Det är märkligt hur diskret vi hela tiden göder idén om tvåsamhet man - kvinna. Hur vi diskuterar jämställdhet som en viktig punkt på dagordningen men hur vi aldrig lyckas leva som vi lär.

Som att bläddra i telefonkatalogen. Vem har sagt att allt ska vara så romantiskt? Ideal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar