torsdag 25 mars 2010

Skäms

Såg du Uppdrag Granskning igår? Inte?

Se det.

Jag skäms över vuxenvärlden. Jag skäms över skolväsendet. Jag skäms över Svenska kyrkan och jag skäms över den icke existerande medmänskligheten.

Den andra våldtäkten - samhällets våldtäkt mot flickan. Det känns medeltid, men jag inser att det är idag vi pratar om.

Och det otäcka är att jag känner igen berättelsen från andra sammanhang där män hållit andra män om ryggen med motiveringen "han är ju så trevlig och ser ju bra ut". Som om utseende och trevlighet skulle spela någon roll. Som journalisten säger i slutet av Uppdrag Granskning - det är ofta snygga, välklädda och trevliga män som sitter i rättsalen, anklagade för våldtäkt. Inga snuskgubbar i parken som vi gärna vill stereotypisera våldtäktsmännen till.

Och allt är bara så sjukt. Mitt i allting undrar jag om rektorn kan sitta kvar och om Svenska kyrkan vill ha prästen som präst eller överhuvudtaget. Nu ångrar prästen sig. För sent? Jag vet inte, men skadan är redan skedd.

Skäms.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar