torsdag 30 september 2010

Opraktiska bilar och stora alvedon

Nu ska jag djupdyka i boken Att göra kön - om vårt våldsamma behov av att vara kvinnor och män (Thomsson & Elvin-Nowak). En bok alla borde läsa, det finns ingen som lämnas oberörd. Har du som jag (jag funderar ofta) tänkt på att bilar, till exempel, sällan är designade av kvinnor - och att det märks? Hörde för ett antal år sedan om kvinnor som tröttnat på opraktiska bilar. De gjorde slag i saken, designade en bil och gjorde helt enkelt panelernas yta i teflon. Lätt att torka av när barnen spiller glass. Men jag funderar också på om de kvinnor som designat bilen själva tagit på sig rollen om den-som-tänker-praktiskt-för-barnens-skull utan att vara medvetena om det...

Eller har du som jag funderat på varför kvinnor inte får delta i medicinföretagens undersökningar av nya mediciner? Sist jag sökte sommarjobb som medicinförsökskanin fick jag nej, "du är ju kvinna" (förresten: bra att jag inte fick det - tänk vilken obehaglig sommar det kunde ha blivit). Ah, så mediciner är bara för män? Då förstår jag varför alvedon är så stora.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar