onsdag 27 oktober 2010

Chokladfudge

Till 40-50 bitar behövs
1 ½ dl röd mjölk (3%)
1 ½ dl vispgrädde
100 g osaltat smör
400 g strösocker
300 g farinsocker
75 g mörk blockchoklad
75 g vit blockchoklad
Lite rapsolja att smörja formen med

Saker som är bra att ha nära
Form ca 20 x 20 cm i värmetåligt material, typ gjutgärn, porslin eller metall alt. långpanna
En större kastrull (minst 2 liter)
En mindre kastrull
Två metallskedar
Sockertermometer
Micro eller vattenbad till chokladen
Palettkniv eller motsvarande i metall

Gör så här:

  • Klä formen med aluminiumfolie, olja folien lätt med lite rapsolja.
  • Häll mjölk, grädde, smör och båda storternas socker i en tjockbottnad kastrull (minst 2 liter). Värm försiktigt och rör om då och då tills smöret är smält och sockret är upplöst. Låt smeten koka upp.
  • Koka i ungefär 15 minuter och rör om emellanåt. Stoppa ner sockertermometern - smeten är inte klar förräns den har nått 115-116 grader.
  • Smält chokladen i varsin skål, i antingen micro eller med hjälp av vattenbad.
  • Fördela den krämiga sockersmeten jämt mellan två kastruller. Häll i mörk choklad i den ena och vit choklad i den andra - men om du är själv - gör färdigt en i taget!
  • Vispa med en metallsked tills fudgen börjar bli glansig.
  • Häll ut först den ena smeten i formen och släta till med palettkniv. Häll sedan ut den andra smeten ovanpå, så att det blir två lager. Släta till det andra lagret.
  • När fudgen stelnat skärs den i fyrkanter med en varm, vass kniv.
  • Förvara i kylen och servera gärna till kaffe eller whiskey (eller varför inte en kombination?)


Bra att veta: 

  • Använd blockchoklad då vanlig lite finare choklad beter sig annorlunda i hög värme.
  • Mixtra inte med proportionerna i själva fudgesmeten, dubblera inte etc - gör hellre samma procedur två gånger. Dubblerar/halverar man finns det risk att inte smeten får rätt konsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar