måndag 15 november 2010

Ingefärsöl [Jinjerbeer]

Det här är ett recept från min Australientid. Det gick åt mycket gingerbeer när jag bodde där. Jag älskar den här ölen, som förresten blir mer som cider, eller sparkling ingefärsdricka. Jag kan inte riktigt förklara. Gott är det, uppfriskande, törstsläckande och med god smak av ingefära. Serveras källarsval med ost och kex, till lättare maträtter eller bara som den är.


Till ölen behöver du
En burk, en saftsil, en hink och flaskor
En bra bit färsk ingefära
Socker
2+4 citroner

Första dagen blandar du "plantan" i en burk:
5 dl kallt vatten
Juicen från 2 citroner
1 tsk citronkött
4 tsk riven ingefära
Täck med en duk eller handduk.

Varje dag i en vecka häller du i:
2 tsk riven ingefära
4 tsk socker

Efter en vecka gör du ölen. I en hink blandar du:
1 liter socker
1 liter kokhett vatten
Juicen från 4 citroner
Rör tills sockret är upplöst. Sila därefter "plantan" i hinken. Krama silduken torr. Häll i 7 liter kallt vatten. Rör om och häll upp på flaskor. Låt stå källarsvalt (men inte kallt!) i två veckor.

Fyll inte flaskorna ända upp, det finns viss explosionsrisk, så ge ölen lite utrymme i flaskhalsen!

6 kommentarer:

  1. Blir det någon alkohol i den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig mätt och har inte heller haft i något som skapar alkohol (typ jäst eller potatis). Det blir mer som en frisk sommardricka.

      Radera
    2. Hej, jag skulle bara säga att beroende på om du har "plantan" stående i rumstemperatur med bara en duk över så bildas en jäst som heter Saccharomyces florentinus och om du låter hela ölblandningen stå i rumstemperatur efteråt så kommer den jäsa och bilda alkohol.

      här är en engelsk länk på ämnet: http://mistyhorizon2003.hubpages.com/hub/How-to-Grow-Your-Own-Ginger-Beer-Plant

      Radera
  2. Ett väldigt bra recept att ha som "virke" i drinkar som Dark and Stormy och Moscow Mule. Väldigt gott att dricka som det är också :-). Jag testade med att dubbla mängden ingefära i alla moment samt dubbla citronmängden i upptappningsfasen.Gav en lite friskare och mindre söt Ginger Beer. - Och ja, det blir alkohol i drycken men inte så mycket.

    SvaraRadera
  3. Behöver drickan stå 2 veckor svalt, innan man kan dricka den, eller håller den 2 veckor?😊

    SvaraRadera
  4. Varför kallar man den för öl? Varken jäst, malt eller humle är med.

    SvaraRadera