söndag 21 augusti 2011

Skall, ej och noggrant

Hektiskt. Eller hur ska jag uttrycka det. Händerna är fnösiga av rengöringsmedel. Spisen är så ren att jag inte vågar koka vatten på den. TV:n är säkert nerpackad med frigolit och annat mysigt. Kaffebryggaren har tryggt sällskap av en disktrasa och en flaska universalmedel. Tack och lov finns det ett vinglas och en bibb i kylen - för jag vet att vin dricker man och vatten badar man i (men det senare har jag bara hört).

Vi bockar sakta av den långa listan som vi fått. Orden "skall", "väl rengjort"och "ej" återkommer frekvent. "Noggrant" är ytterligare ett sådant liksom ordet "rensat". Inget "Hej, tack och hoppas att ni trivts". No no. Men vad kan man begära?

Jag trodde förresten att språkrekommendationerna ändrats och att man nu tagit bort ord som "skall" och "ej". Men att jag vet det kanske bara beror på att jag är en nördig språkvetare? Vem vet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar