måndag 21 november 2011

Ljuset i mörkret

En historisk utgrävning i vårt gästrum gav resultat. Husmoderns kokbok från 1925 med ett särskilt blad om hur man kokar julskinka. Bra så här i nästan-advents-tider. Kan hända kanske att det var någon tant lite senare än 1925 som ansåg att bladet borde ligga i kokboken. Kuriosa i vilket fall som helst.

Om någon skulle undra hur brysselkål ser ut i grönsakslandet kommer här en liten skola. Men den färgglada bilden är definitivt från 1925. Charmigt!

Jag har innerst inne lovat mig själv att i år ta det lite piano med julförberedelserna. Ändå har jag köpt 4 paket saffran, en julgran (fuskgran!) och satt glögg. Granen är ett sätt att stilla mitt dåliga samvete för att jag varje år vill ha (måste ha) en kungsgran och att det varje år känns som om att jag dödar ett träd. Vilket jag förvisso gör. Så när jag väl hittade en fuskgran som var riktigt fin och disneylik kunde jag inte låta bli. Det blev helt enkelt en sådan.

Inför jul ska jag baka godaste lussebullarna efter mammas recept - riktigt saftiga och goda (med kesella, fibrex och mandelmassa).  Dessutom ska det bli en sväng franska pepparkakor som påminner mig om farmors jular. Och så blir det nog köttbullar, jansons, inlagd sill, rostade mandlar och ja... där spårar det ur igen.

Det är tur att jag tycker om julen.

1 kommentar: