tisdag 20 december 2011

Farmors franska pepparkakor (glutenfria!)

Det finns egentligen bara två kakor som är typiska farmorkakor. Vetelängder är den ena. Och franska pepparkakor är den andra. Det är den bästa pepparkakan någonsin. God som den är. Lite vuxnare och pepprigare i smaken, god till ost och definitivt god till glöggen. Fast farmor gjorde dem aldrig glutenfria. Spelar roll. Receptet är detsamma. Du kan också prova att göra mjuk pepparkaka - också glutenfri.

Till 50 kakor behöver du
2 dl oskalad sötmandel
200 gram smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
Knappt 6 dl glutenfritt mjöl (de blir sprödare med glutenfritt än med vanligt)
2,5 tsk mald nejlika
3 tsk mald kanel
2,5 tsk mald ingefära
Lite pomerans om du vill ha dem med gammaldags finess
Knappt 0,5 tsk bikarbonat (om du gör glutenfria, annars 1 tsk)

Det glutenfria mjölet "Finax mjölmix" innehåller bakpulver, varför man nästan helt kan skippa bikarbonatet om man gör dem glutenfria. Använder du vanligt vetemjöl eller mjöl utan bakpulver behövs 1 tsk bikarbonat.
  1. Hacka mandeln grovt med skal och allt. 
  2. Vispa smör, socker och sirap med elvisp så att det blir lite fluffigt.
  3. Blanda mjöl, nejlika, kanel, ingefära, ev. pomerans och bikarbonat i en skål. Häll i blandningen i smörmixen.
  4. Arbeta in mjölblandningen med händerna.
  5. Arbeta degen smidig på bakbord och dela den i två lika stora delar.
  6. Forma tjocka rullar och tryck till dem lite så att de blir fyrkantiga. 
  7. Plasta in i plastfolie och lägg på en skärbräda. In i kylen minst 3 timmar (men gärna 24 timmar).
  8. Dra igång ugnen, 175 grader. Pappra alla plåtar du hittar.
  9. Skär rullarna med en riktigt vass kniv. Skivorna ska vara ca 5 mm tjocka eller efter smak.
  10. Lägg på plåt och grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Voilà! Du har gjort franska pepparkakor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar