tisdag 20 december 2011

Mjuk pepparkaka (också glutenfri)

Mjuk pepparkaka är kanske den godaste mjuka kakan som finns. Den blir liksom härligt saftig, kryddig och inte alls så där söt. En klick creme cheese till är pricken över i. Glutenfria, mjuka kakor brukar bli torra och smuliga och inte alls så spännande. Den här är som kladdkaka, en saftig, mjuk kaka helt enkelt. Förvarar du den i burk eller under glaskupa håller den i två veckor. Vill du hellre ha hårda pepparkakor kan du prova farmors recept.

Till en stor kaka behöver du
150 gram smör
3 ägg
3 dl socker
1,5 msk mald kanel
1,5 msk mald ingefära
1,25 tsk mald nejlika
1,5 dl filmjölk (3%)
1,5 dl lingonsylt
4,5 dl glutenfritt mjöl (med bakpulver i)
Knappt 0,5 tsk bikarbonat - eller inget alls
0,5 dl fibrex


  1. Dra igång ugnen på 175 grader. Sätt in ett galler långt ner.
  2. Smöra en rund form ca 24 cm i diameter med löstagbara kanter och bröa med glutenfritt mjöl.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Smält smöret i micron.
  4. Blanda i alla andra ingredienser i äggsmeten; kryddor, fil, lingonsylt, mjöl, fibrex och smör.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda i 1 timma och en kvart. Provstick kakan efter en timma, kommer stickan ut kladdig behöver den en stund till.
  6. Låt den svalna i formen. Ta bort kanten på formen och använd två stekspadar för att lägga upp den på ett fat.
  7. Servera med lite creme cheese till glöggen!

4 kommentarer:

  1. Nina Åkermark2 januari 2012 16:17

    Tack för receptet! Hoppas du har det bra på hemmaplan :)

    SvaraRadera
  2. Varsågod Nina! Jajemän - hoppas att allt är bra i Karlstad!

    SvaraRadera
  3. Denna ska jag testa! Kan man byta ut sylten mot något?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tanja! Roligt! Något fuktigt och sött behöver det vara, äppelmos, rårörda lingon eller motsvarande. Jag har testat färska naturella lingon men då blev kakan torr och lite väl syrlig. Med vänlig hälsning, Edith

      Radera