tisdag 13 mars 2012

Linssoppa

På begäran kommer nu recept på en riktigt god linssoppa. Den fungerar som förrätt, varmrätt, som en soppa att värma sig med om man är frusen eller som - ja, det är fantasin som sätter gränser. Vi åt den med ungerskt surdegsbröd, grönmögelost och till det lite vitt vin. Den är dessutom ett riktigt bra alternativ till ärtsoppa, för den som är lite traditionell.

Till fyra portioner behöver du
2 grovt hackade gula lökar
2 krossade vitlöksklyftor
2 buljongtärningar
1 liter vatten
3 dl torra röda linser
2 skivade morötter av valfri färg
1 tsk timjan
2 lagerblad
1 tsk salt (gärna med jod)
Nymalen svartpeppar och vitpeppar
1 burk krossade tomater (välj en riktigt god sort)
2 röda paprikor i strimlor

Hacka löken och skölj linserna i en sil. Skär morötterna i skivor. Fräs den gula löken och pressad vitlök i olja i en gryta. Smula ner buljongtärningarna och slå på vattnet. Häll i linser, morötter, timjan, lagerblad (hela), salt och peppar. Koka i ungefär 15-20 minuter. Häll i de krossade tomaterna, saltet och paprikan. Bubbla ihop i ytterligare 5 minuter. Servera gärna med en klick gräddfil eller motsvarande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar