fredag 29 juni 2012

Bakningsmani

Tur att jag inte är i närheten av att äta allt jag själv bakar. Idag fick jobbet smaska på en citronmarängpaj  i härlig Sofiaanda.

Recept på citronmarängpaj

Småkakorna (snedskurna chokladkakor och drömmar) blev så ljuvliga att vi mycket snart måste åka ut med ett lass till mormor. Annars blir det löpning varje dag hela sommaren. Vaniljpulver istället för vaniljsocker gör verkligen hela skillnaden. Vaniljsocker finns inte längre i mitt skafferi, det är bara sött och menlöst, vaniljpulvret (som bor alldeles i facket bredvid i butiken) har all vaniljsmak och noll tillsatt sötma. Det är hallelulja att baka med det.

Något som stått på tapeten länge är surdegsbröd. Har en surdegsstart i kylskåpet jag tänkte testa lite med. Men, för att göra det möjligt att baka även nästa helg sätter jag min egna ikväll. Tack Pernilla för receptet!

Surdegsstart

100 g rivet äpple
100 g mjöl
100 g vatten

Låt stå framme i rumstemperatur 3 dygn, rör lite varje dag. På det fjärde dygnet och sedan varje dag matar man med 100 g mjöl och 100 g vatten. Om man istället låter den stå i kylskåp från det fjärde dygnet räcker det med att mata en gång i veckan. Man behöver typ 500 g för att baka på och det kan ju vara juste att ha lite kvar att fortsätta surdegskulturen med. Så, om lite drygt en vecka är det dags att baka på riktigt.


1 kommentar:

  1. =)

    Det är nog dags för mig att göra en snart... måste bara ladda några veckor!

    SvaraRadera