söndag 24 juni 2012

Midsommardagens bestyr

En väldigt sömnig dag, midsommardagen. Vi var i alla fall ensamma vid Silverfallen när vi intog lunchsmörgåsen. Regnet har avlösts av mer regn, vilket gör dem till bra innedagar. Och innedagar är bra bakdagar. Ett mjukt bakverk med smak av barndomens somrar. Kardemumma och citron brukar gå hem. Men låt bulldegen jäsa ordentligt vid första jäsningen, det ger en bättre smak. Och precis som med mina lussekatter skippar jag sockret och kör med vit sirap istället i degen. Så mycket bättre. Mät mjölet i ett litermått och skaka inte på det, då packar mjölet ihop sig och du får mer än vad du tänkt dig och därmed hårda, torra bullar.

Citron- och kardemummabullar

40-50 st
1 pkt sötdegsjäst
5 dl mjölk
100 g smör
1,5 dl vit sirap
2 msk kardemumma (stött)
2 krm salt
14 dl mjöl (eller tills degen släpper bunken)
1 ägg och lite pärlsocker till garneringen

Skär smöret i småbitar och värm med mjölken till 37 grader om du använder färskjäst, något varmare om du använder torrjäst. Smula jästen i en bunke och häll i lite av mjölken så att jästen löser upp sig. Häll i sirapen, kardemumman och saltet. Häll i mjölet lite i sänder tills degen släpper bunken. Arbeta degen för hand i 10 minuter (eller 5-6 minuter i maskin). Lägg över en handduk och ställ för att jäsa i minst en timma.

Under tiden degen jäser förbereder du plåtar med bullformar, tar fram bakbord, kavel, degskrapa och en lilleman eller motsvarande. Förbered också fyllningen:

150 g smör
1 citron
2 dl socker
1,5 tsk kardemumma

Värm smöret lite så att det blir mjukt. Riv av skalet på citronen. Blanda citronskal, socker och kardemumma.

Ta upp degen och knåda den på bakbordet en stund. Dela degen i två delar. Kavla ut degen till en rektangel, den ska bli ganska tunn (en halv centimeter på sin höjd i tjocklek). Bred på hälften av fyllningen. Rulla med början från kortänden. Skär rullen i minst 20 lika stora bitar. Lägg bitarna i bullformarna och lägg över en handduk. Gör samma procedur med den andra deghalvan.

Dra igång ugnen på 250 grader. Låt bullarna jäsa i minst 30 minuter. Pensla dem med lättvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda i 8 minuter mitt i ugnen och låt dem sedan svalna under en handduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar