tisdag 3 juli 2012

Flädersaft

Flädersaft är gott. Och rårörd jordgubbssaft (absolut inte kokt). Därför länsar jag mormors fläderbuske och gör minst två satser i år. Det bästa med saft är att man kan strunta i natrium bensoatet och istället frysa in saften i plastburkar. Då är det bara att skopa upp saften med en glassskopa och hälla på vatten. Iskall saft utan konserveringsmedel! Gött är det.

Flädersaft

50 fläderblommor (40 om du gillar svag smak av fläder)
2 liter kokande vatten
2 kg socker
20 g citronsyra
3 skivade citroner

Koka upp vattnet och rör i sockret och citronsyran tills det löst sig. Skiva citronen och lägg dem tillsammans med blommorna i en hink. Häll på det heta vattnet. Spänn fast en duk över hinken (handduk med snöre runt hinken funkar bra). Låt stå svalt (typ källare eller kylskåp) i 3 dygn. Sila saften. Häll saften på brukar och frys in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar