onsdag 18 juli 2012

Rårörd jordgubbssaft och jordgubbssylt

Efter 20 minuter på jordgubbsåkern fanns det 7 liter röda söta gubbar i hinken. Gött! Om man som vi inte klarar av att äta så mycket jordgubbar med grädde på en gång gör man lätt en saft många kommer att tala om vid fikat i höst. Den smakar nämligen som att dricka färska jordgubbar. Hur gott som helst med andra ord. Den får dessutom en mycket läcker färg! Och om du, som vi, gärna äter en klick jordgubbssylt på pannkakorna i januari, så gör du sylt av gubbarna du just gjort saft på. Win win! Spara en liter jordgubbar och gör ett gott grilltillbehör. Är du saftmänniska får du gärna testa min flädersaft om du råkar komma över lite fläderblommor!

Rårörd jordgubbssaft

4 liter
Två tiolitershinkar
Sildukshållare
Silduk
Plastburkar som rymmer totalt 4 liter
Hålslev eller motsvarande

6 liter ansade jordgubbar
3 liter kokt avsvalnat vatten
60 g vinsyra (går lika bra med citronsyra)
ca 4 kg socker

Koka upp 3 liter vatten och ställ för att svalna. Ansa 6 liter jordgubbar och lägg dem i en hink. Mosa jordgubbarna med en potatisstöt eller skiva dem. Blanda 60 g vinsyra i vattnet. Häll vattnet över jordgubbsmoset. Täck hinken med handduk, folie eller vad du har tillhands. Ställ på sval plats eller i kylskåp i ca 24 timmar.

Sätt en silduk med hållare över en tom hink. Häll i jordgubbsblandningen i silen och låt den självrinna (kläm inte!). Ös upp jordgubbsmoset som blir kvar i silduken i en gryta. Mät upp saften i hinken och tillsätt 1 kg socker per liter saft. Rör tills sockret är löst och skumma väl med hålslev eller motsvarande. Häll på plastburkar och ställ i frysen. När du ska blanda lite saft använder du glasskopan eller en sked och spär på med vatten. Iskallt och gôr gött!

Jordgubbssylt

2 liter
Gryta
Plastburkar som rymmer totalt 2 liter
Hålslev eller motsvarande

Överblivet jordgubbsmos (från förra receptet)
2,5 kg socker

Lägg jordgubbsmoset i en gryta och häll i sockret. Sjud i 20 minuter. Skumma väl med hålslev eller motsvarande. Ös upp i plastburkar och ställ i frysen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar