torsdag 24 januari 2013

Att döda en fråga

Efter ett tag som (ung och) gift, eller ett antal år i ett förhållande, upplever i alla fall jag att många frågar om det inte är barn på gång. Om vi vill ha barn eller om vi kan få barn verkar inte alls höra till saken. Om mitt tillstånd skulle förändras lovar jag att meddela dem det berör.

Jag de senaste åren utvecklat ett antal strategier för att slippa få frågan; prata inte i termer av att ni vill ha barn. Behåll det för er själva eller den närmsta kretsen. Tacka ja till vin eller öl om du får frågan. Hemma hos vänner, fråga då och då efter bindor eller tamponger. Oavsett om du är i behov av det eller inte. Ät sushi, massor av rå fisk och gravad lax - ofta. Ät mängder av mögelost och annat "förbjudet". Om du tycker att en cigarill eller cigarr är gott ibland - be om ett tjuvbloss. Bjud in vänner och bekanta på vinprovarkvällar eller dra igång afterwork på jobbet. Låt kondomer, minipiller, p-piller, kortet till p-staven eller asken till p-plåstren ligga synliga i badrummet. Jämt. För människor som absolut inte har med saken att göra, men som ändå frågar - säg att ni inte kan få barn. Det är en vit lögn om ni använder preventivmedel.

Som att alla fertila människor i hela världen vill ha barn eller kan få barn. Som att livet endast får mening om man har barn. För många är barnlöshet ofrivillig. För andra är (tillfällig) barnlöshet högst frivillig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar