måndag 11 februari 2013

Semlor på riktigt

Semlor på jäsning
När jag ska baka onyttigheter och gott gäller det enligt mig att inte snåla med något. Smör, sirap, grädde, socker. Det ska helt enkelt vara gott, på riktigt. Semlor är ett litet måste för oss i februari. Så jag gör en helt vanlig bulldeg.

Deg

50 g sötjäst
1,5 dl vit sirap
5 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
2 krm salt
Kardemumma
12-15 dl vetemjöl, gärna special
Ev ett ägg i degen
1 ägg till pensling

Kanelbullar på jäsning
Låt jästen smälta i sirapen. Häll på mjölken och rör om. Lägg i smöret i klickar, salt och kardemumma. Sikta ner mjölet och arbeta degen 7 min i maskin eller längre för hand. Jäs degen på dragfri plats i en timma. Knåda försiktigt på lättmjölat bakbord. Dela degen i två delar. Gör semmelbullar (ca 100 g styck) eller kavla ut och bre på fyllning (100 g smör, 1 dl socker, skalet av en citron och kardemumma är gott). Jäs i 30 min på plåt. Pensla med uppvispat ägg. Grädda ca 7-10 min i 225 grader varm ugn. Passa så de inte blir brända, lägg i så fall över en bit folie och baka tills de är klara.
 

Mandelmassa

200 g sötmandel
3 bittermandlar
1,5 dl strösocker

Mandelmassa
1 äggvita

Om du vill ha en vitare mandelmassa skållar du mandlarna, annars blir den naturligt brun. För att skålla: häll kokhett vatten över mandlarna och låt stå 30 sekunder. Häll av vattnet. Ploppa sedan ut mandlarna ur sina skal. Häll ner båda mandelsorterna och sockret i en matberedare med kniv. Låt allt bli finhackat. Häll i en stråle ner äggvitan och kör tills det blivit en massa. Plasta in och förvara i kylen.Bygg semlan

Semlor
Bygg semlan genom att skära av ett lock. Gröp ur semlan och blanda det du gröpt ur med mandelmassa och en skvätt mjölk. Häll ner geggan i semlan och toppa med vispad grädde. Lägg på locket och pudra över florsocker.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar