tisdag 5 mars 2013

Smarrig kladdkaka

Till lördagens elvakaffe bjöd vi på kladdkaka med lättvispad grädde. Succé! Gör den helst dagen innan du bjuder på den, då hinner den sätta sig ordentligt och locket blir krispigt. En sats blir ca åtta bitar.

50 gram mörk blockchoklad
225 g smör
4 dl socker

4 ägg
2 krm salt
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i en kastrull. Låt svalna lite medan du gör resten. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt salt, kakao, vaniljsocker och mjöl. Rör ner smörblandningen. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.  Om du sticker i den ska den vara genombakad i kanterna, men kladdig i mitten. Låt kakan svalna helt innan servering - gör den helst dagen innan och ställ i kylen/på sval plats. Servera med grädde, vaniljglass eller färska bär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar