måndag 15 april 2013

Kalfaktor och kakor

Som kalfaktor ägnade jag nätterna åt att baka för att hålla mig vaken. Även ett gammalt TP-spel från 80-talet dammades av. Inte för att jag någonsin svarade rätt på de där frågorna, men ändå. Silviakakan minns jag däremot väl. De kom ut från kalfaktorrummet på löpandeband. Och på bara några minuter var hela kakan borta, uppäten, försvunnen. Hungriga vakter på nattpasset glufsade glatt i sig allt som kom i deras väg.

Silviakaka

Blir en rund form, ca 24 cm i diameter eller ca 12 bitar

2 dl socker
2 ägg
1 dl kallt vatten
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Häll i kallt vatten och rör om lätt. Blanda mjöl och bakpulver och vispa ner det i äggsmeten. Smöra och bröa (gärna med kokos) en form ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Kakan ska vara genomgräddad när den är klar.

75 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljpulver)
1 äggula

Riven kokos

Smält smöret och blanda i sockret och vaniljsockret. Rör i äggulan. När kakan är klar och svalnat något (men inte helt), bre på smörblandningen och strö på kokos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar