onsdag 25 juni 2014

Citronmarängpaj

Min tidigare kollega Sofia bakade något för flera år sen som jag bara älskar. Jag har både goda och mindre goda minnen till den här pajen. Mest goda. Men ett nyår skulle jag baka den. Där champagne går in går förnuft ut. Så jag glömde sockret i citronkrämen och upptäckte det inte förrän den nästan kokat sönder. Surt! Tur att jag kunde ta mig till den lilla mataffären och köpa lemoncurd. Det fungerar, men blir inte i närheten av lika gott som när man gör egen citronkräm.

Citron är förresten gott till mycket. Som bullar med citron och kardemumma.

Sofias citronmarängpaj eller lemon meringue pie

Typ 8 bitar

Pajbotten

125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Citronkräm

2-3 citroner
3 äggulor
125 g smör
2 dl strösocker

Maräng

3 äggvitor
2 dl strösocker

Blanda smör, socker och ägg smidigt till pajbotten. Rör ner mjölet och samla till en deg. Viktigt att inte knåda! Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen mellan två plastfilmer och klä en pajform ca 28 cm i diameter. Tips för att inte pajskalet ska glida ner: låt degen bli lite för stor och vik ner överbliven deg över pajformens kanter. Skär sedan bort det överblivna när du gräddat klart. Grädda i 10 minuter. Låt svalna.

Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronskal, citronjuice och äggulor. Smält smöret och blanda ner i citronblandningen samt socker. Sjud på svag värme (koka inte) i en kastrull tills krämen tjocknar. Låt kallna och häll i pajskalet.

Sätt ugnen på 250 grader, grill eller övervärme. Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en tjock marängsmet. Fördela jämt på citronpajen. Grädda i ca 3 minuter tills marängen fått lite färg.

2 kommentarer:

  1. :) Härligt! Förutom den lilla detaljen med socker-missen såklart.

    Det är lite pyssel med pajen, men det är det helt klart värt! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är helt klart värt det! Kramar

      Radera