onsdag 18 juni 2014

Glass i rån

Vi bjöd hem brors- och kusinbarn på sommarlovsglass. Som en slags invigning på sommaren. Eftersom vädret inte riktigt var med oss fick vi lov att trängas runt köksbordet. Lagom till att vi utbringade en skål efteråt hade solen tittat fram och vi kunde sitta ute på ljugarbänken.

För att göra sommarlovsglassen lite mera festlig prövade jag att göra egna glassrån i mormors Skeppshults rånjärn. Det var mindre avancerat än vad jag trodde. Men snåla inte med smöret! Annars får någon äta glass i rånjärnet där rånet sitter fast.

Det går lika bra att göra i ugn. Ungefär två rån per plåt.

Glassrån

Till en sisådär 8 rån
1 ägg
1/2 dl socker
1 dl mjöl
1 msk rapsolja
1 tsk vaniljsocker

Smör till järnet

Choklad

Vispa ägg och socker vitt. Blanda ner mjöl, vaniljsocker och olja. Låt smeten svälla en stund! Värm och smörj järnet (smörj mellan varje gräddning!). Lägg i en matsked smet i rån järnet. Vänd järnet efter halva tiden. I ugn: smeta ut två rundlar på papprad plåt. Grädda i någon eller några minuter på typ 200 grader. Pilla ur rånet och forma fort till en strut.

Smält chokladen i micron, precis så att den blir nästan rinnig. Häll i choklad i rånet och täta på så sätt botten och skarvarna. Låt chokladen stelna innan du har i valfri favoritglass, chokladsås, strössel och så vidare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar