torsdag 26 juni 2014

Glutenfria muffins med citronkräm

Jag känner ganska många som är glutenintoleranta (det är ingen allergi, det är en intolerans). Det är inte svårt att baka glutenfritt, men man behöver tänka till lite och veta vad de olika mjölsorterna har för egenskaper. Godast blir det om man kan baka naturligt glutenfritt, det vill säga, ett recept där man inte bara byter ut vetemjöl mot en glutenfri sort utan där receptet från början är tänkt glutenfritt. Jag tycker helt klart att det är lättast att lyckas med glutenfri paj och glutenfria småkakor. Sådant som ändå inte behöver gluten. Jag har ett recept på glutenfri mjuk kaka - pepparkaka. Det är ett recept där man kan byta ut vetemjölet mot en glutenfri sort, men den blir bra ändå. Här kommer ett recept på naturligt glutenfria mandelmuffins med citronkräm.

Mandelmuffins med citronkräm

Typ 12 stycken

250 gram kokt, kall vinterpotatis (ca 5 st)
150 gram mandel eller mandelmjöl
100 gram smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Citronkräm

100 gram philadelphiaost (finns laktosfri!)
2 dl florsocker
2 msk citronsaft

Lite rivet citronskal

Skala och koka vinterpotatisen. Ställ den för att kallna. Sätt ugnen på 225 grader. Om du kör med hel mandel mal du den, eller hackar den fint i en matberedare. Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner äggen - ett i taget - och pressa därefter i potatisen. Det går bra att mosa potatisen om du inte har en potatispress. Häll i mandelmjölet, potatismjölet och bakpulvret och rör runt. Skeda upp smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt dom svalna.

Blanda philadelphiaosten med florsockret och rör i citronsaften. Bred på citronkrämen på muffinsen och garnera med lite rivet citronskal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar