fredag 27 juni 2014

Snedskurna chokladkakor

Det här är en kaka jag förknippar med tanter. Dagmamman (en tant) bakade de här när jag var barn och vi åt dem på hennes inglasade altan. Snedskurna chokladkakor. Busenkla att göra. Svårt-att-sluta-äta-goda och fungerar bra att frysa in. Inför semestern och därmed inför alla oväntade besök (nej, jag är inte köpt av något kaffeföretag) är det fiffigt att ha småkakor i frysen som går fort att tina. Sommartid innebär oväntade besök för oss, det märkte vi förra sommaren. Vi bor på en mycket motorcykelvänlig väg (krokig med fina vyer) och har en bekantskapskrets som gärna tar sig runt på två hjul. Jag brukar byta ut vaniljsocker mot vaniljpulver i recept. Småkakor och de flesta andra typer av rätter som det står vaniljsocker i tycker jag blir så mycket godare med vaniljpulver. Mer vaniljsmak, tydliga svarta prickar och inte sötat. Om det inte är sötningen man vill åt...

Snedskurna chokladkakor

60-ish

200 gram smör
2 1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vanilsocker (eller 1/2 msk vaniljpulver)
1 tsk bakpulver
1 ägg

Garnering

1 ägg
Pärlsocker

Sätt på ugnen på 175 grader varmluft (200 vanlig) Blanda alla kakingredienserna till en deg. Enklast med händerna. Dela degen i sex bitar och rulla bitarna till längder. Pappra två plåtar. Lägg tre längder per plåt ungefär. Tryck till rullarna lite. Pensla med vispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ungefär 15 minuter. Skär kakorna i sneda bitar, ca 10 stycken per längd, medan de är varma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar