måndag 21 juli 2014

Budapestlängd

Kärt barn har många namn. Längd, rulle, tårta och stubbe. Hasselnötter, grädde och mandariner brukar vara gemensamt. Själv gör jag den med snabbmarsanpulver. Annorlunda och gott!

Budapestlängd
Typ 15 bitar

6 äggvitor
100 g hasselnötter
2 dl socker
1 påse eller 3/4 dl snabbmarsanpulver
Flagad mandel

Fyllning
3 dl vispgrädde
En burk konserverade mandariner eller 3-4 färska

Garnering
Mörk choklad
Några mandarinklyftor

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj ett bakplåtspapper med smör och ha den smörade sidan uppåt. Vispa äggvitorna hårda. Finhacka eller mal nötterna. Blanda försiktigt ner nötter, socker och marsanpulver i äggvitorna. Bred eller spritsa ut smeten och strö på flagad mandel om du gillar det. Grädda mitt i ugnen 20 minuter. Fukta en kökshandduk och lägg ett rent bakplåtspapper ovanpå. När kakan svalnat något lägger du mandelsidan mot det nya bakplåtspappret. Pilla sedan försiktigt bort det andra pappret. Låt kakan kallna innan du fyller den.

Häll av mandarinerna eller klyfta färsk mandarin. Jag brukar skala dem och sedan skära bort det vita. Därefter skär jag ut klyftor så att inget skinn kommer med. Vispa grädden. Blanda alla mandarinklyftor utom några stycken i grädden.

Bred ut grädden på kakan och rulla försiktigt ihop den. Sätt skarven neråt. Smält chokladen och ringla över. Garnera med några mandarinklyftor. Gott till kaffe!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar