onsdag 27 augusti 2014

Dubbla havreflarn med chokladsmörkräm

Det är precis lika gott som det låter. Havreflarnen blir så där knäckiga av sirapen. Spröda längst ut och en aning sega i mitten. Och med en busenkel smörkräm emellan blir de oslagbara.

Havreflarn med chokaldsmörkräm

50 enkla eller 25 dubbla

150 gram smör
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl socker
1/2 dl grädde (eller mjölk)
2 msk ljus sirap
1/2 tsk bakpulver

Fyllning
75 gram smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
2 msk kakao

Ställ fram smöret till fyllningen i en plastbunke och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret till flarnen i kastrull. Häll i alla andra ingredienser och rör om. Klicka ut smeten med teskedar på plåt klädd med bakplåtspapper. Det får plats ca 16 flarn per plåt. Ett flarn är ungefär en tesked smet. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter eller tills de är gyllene i kanterna. Låt de svalna lite och lossa dem sedan med en stekspade i metall eller annat tunt redskap. Vill du göra chokladcigarrer eller efterrättsskålar är det nu du formar flarnen till det! Jag låter mina kallna plant.

Ta fram plastbunken med smör du ställde åt sidan förut. Rör ner florsocker, vaniljpulver och kakao. Rör smeten slät. Bred på lite smörkräm på undersidan av hälften av flarnen och lägg ihop sedan ihop dem som dubbelmackor med de andra flarnen. Förvara i kylskåpet.

3 kommentarer: