lördag 9 augusti 2014

Saltgurka på västeråsgurkor


Bläddrade, lite på kul, i Husmoderns kokbok från 1925 för att se om där fanns något bra recept på salta västeråsgurkor. Tänkte att man inte behöver uppfinna hjulet på nytt. Men kvantiteterna i receptet jag hittade stämmer mer överens med tanken om "bra att ha om det blir missväxt" än dagens, i jämförelse, lite mera mesiga recept med ett kilo gurka i taget. Om jag idag skulle komma över 100 västeråsgurkor skulle det kräva att jag länsar ståndet hos grönsakshandlaren på torget och sedan minst fem stormarknader på vägen. I alla mina recept vågar jag vägra jodfritt salt (typ flingsalt). Vi vet vad som hände sist vi i det här landet fick i oss för lite jod. Så jag kör jodsalt. Alltid.

Istället för 100-gurkorreceptet gjorde jag mitt vanliga, beprövade, recept på saltgurka. Ett kilo gurka är dessutom lite mer hanterbart.

Saltgurka på västeråsgurkor

1 kilo västeråsgurka
Dillkronor (jag kör ett gäng)
15 svartavinbärsblad (uteslut om du inte har)
1 liter vatten
1 dl salt
2 tsk socker
2 msk ättiksprit

Skölj och borsta gurkorna i kallt vatten. Picka gurkorna med en ren gaffel eller potatissticka. Skölj dillkronorna och svartvinbärsbladen. Varva gurka, dillkronorna och svartvinbärsbladen i en burk med lock som håller helt tätt. Blanda vatten, salt, socker och ättiksprit. Rör tills sockret och saltet löst sig. Häll över gurkorna så att de täcks helt. Ställ i kylen och låt stå tre dygn.


4 kommentarer:

 1. Hej,
  Hur länge står sig dessa gurkor? Måste de ätas upp inom någon månad eller kan man lagra över vintern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ät gärna upp dem på någon månad eller så. Tror inte att receptet håller för vinterförvaring tyvärr. Mvh Edith

   Radera
  2. Synd, det är ju så gott med saltgurka. Men tack för svar :)

   Radera
 2. ska inte lagen koka?

  SvaraRadera