fredag 22 augusti 2014

Vetekransar

Kollegans fru tog en dag med sig en vetekrans till jobbet. Den var minst sagt god. Fylld med mandelmassa, smör, vanilj och russin. Jag ska jobba lite på utseendet på mina kransar (kanske kan jag fläta dem nästa gång), men smaken var det inget fel på. Och du, jag testade att köra kransarna samtidigt i varmluftsugn. Gör inte det. De blev lite brända längst ut och aningen degiga i mitten. Men ack så goda, som sagt.

Vetekransar med mandel och russin

2 stycken

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 ägg
Stött kardemumma

Fyllning
75 gram smör
200 gram riven mandelmassa
2 tsk vaniljpulver (mer om du kör vaniljsocker)
2 msk socker

Garnering
1 ägg
Pärlsocker
Mandelspån

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt blandningen bli 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll över lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret, ägget, stött kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen ca 7 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Den ska bli blank, smidig och släppa bunkens kanter. Låt den jäsa i en halvtimme under bakduk. Blanda samman allt till fyllningen.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och knåda tills det inte finns några blåsor kvar i degen. Dela degen i två. Kavla sedan ut den till en rektangel (originalreceptet säger 35x20 cm men jag föreslår lite större) och bred på fyllningen. Rulla ihop degen från ena långsidan och forma en ring. Lägg ringen på papprad plåt. Gör likadant med den andra degklumpen. Klipp jack i ringarna och lägg snibbarna växelvis åt höger respektive vänster. Låt kransarna jäsa i ungefär en halvtimme eller tills ugnen är varm.

Sätt ugnen på 225 grader (inte varmluft!). Pensla kransarna med lätt vispat ägg och strö på pärlsocker och mandelspån. Grädda en krans i taget i nedre delen av ugnen 15-18 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar