torsdag 4 september 2014

Brödbak bra för huvudet

Efter senaste tidens strid (nåväl, diskussion) funderade jag på vad jag härnäst skulle blogga om. Att dividera med jättar (hej David och Goliat) kan man förvisso relatera till som roligt men rätt så krävande. När jag börjar bli seg i bollen brukar jag baka. Det löser många knutar och jag får fler nya infallsvinklar på det jag är mitt uppe i. Och nej, de serverar inte halalkyckling, även om allt på deras leverantörs webbplats säger att de gör det. Och jag kan fortfarande tycka att Brasilien är hiskligt långt för en bröstfilé att flyga för att landa på en bricka i Sverige. Men det är jag det. Åter till bakningen. Det här är faktiskt ett matbröd (!) och det är busenkelt att göra. Passar bäst som tillbehörsbröd till typ en sallad eller soppa.

Morsans sega långpannebröd

Typ 20 bitar
Tar ca 4 timmar att göra varav ca 20 minuter är din faktiska arbetstid

50 gram jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
(2 tsk stött kummin om du gillar)
13 dl vetemjölspecial

Värm vattnet till 38 grader. Smula jästen i en bunke. Slå på lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Häll på resten av vattnet. Häll i saltet, det mesta av mjölet och eventuellt stött kummin. Degen ska vara så kladdig att den just precis går ihop. Den ska inte släppa bunkens kanter. Låt degen jäsa i en timma under bakduk. Efter en timma rör du lätt i degen så att den sjunker ihop. Låt den jäsa i en timma till. Sätt ugnen på 275-300 grader. Häll försiktigt upp degen på en papprad plåt. Dofta över mjöl. Grädda i 10 minuter mitt i ugnen på 275-300 grader. Sänk därefter temperaturen till 100 grader och grädda i ytterligare en timma och 10 minuter. Ät brödet samma dag som du bakat det eller frys in det direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar