lördag 6 september 2014

Fryst hallonmoussetårta

Jag gillar när mycket är klart innan gästerna kommer, så att jag hinner umgås med de vi bjudit in. Om man inte lagar mat tillsammans förstås. I dag hade vi fullt hus, bokstavligt talat, när vi hade namngivningsceremoni för barnet. Och jag hade bakat en tårta (två faktiskt) som bara är att ta upp ur frysen 30 minuter före servering. Jag ska inte säga att den är enkel, moussen ska man göra i ganska många steg. Men jag tycker att den är värd besväret för alla lovord efteråt! Och framför allt är det gött att slippa montera en tårta med så där tjugo nära och kära som är kaffesugna i bakgrunden. Den är dessutom helt glutenfri och enkel att göra laktosfri om man vill.

Fryst hallonmoussetårta

12 bitar

Botten
300 gram mandelmassa (gör egen)
3 äggvitor

Fyllning
300 gram frysta hallon
2 msk hallonlikör
4 äggulor
3 dl florsocker
6 dl vispgrädde
6 st gelatinblad

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form med löstagbar kant och lägg ett bakplåtspapper i botten. Formen bör vara ca 24 cm i diameter. Riv mandelmassan grovt och vispa ihop med äggvitorna. Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan kallna helt i formen. Ta ur tårtbotten och diska formen. Lägg tillbaka tårtbotten i formen (jag lade ett nytt papper i botten på formen, då blev det lättare att få ur den sedan).

Tina hallonen. Blanda dem med 2 msk hallonlikör. Passera hallonen genom en sil. Släng det som blir kvar i silen. Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa 5 dl av grädden, ganska hårt. Krama ur gelatinbladen. Smält gelatinbladen på låg värme i den sista decilitern grädde i kastrull på spisen. Rör sakta ner gelatingrädden i den vispade grädden. Blanda försikigt ner äggsockerblandningen och hallonen i grädden. Häll på fyllningen på tårtbotten. På med plastfolie och in i frysen minst 4 timmar.

Ta fram tårtan 30 minuter före servering, men ta bort kanten på formen direkt! Garnera eventuellt tårtan eller gör ett mönster i moussen med en gaffel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar