söndag 28 september 2014

Grön tomatmarmelad med vanilj

Jag fick tre tomatplantor i år. De har gett oss många körsbärstomater i sommar! Strax är frosten här på riktigt och kvar på kvisten hängde många omogna, gröna, tomater. Onödigt att slänga. Så till höstens ostbrickor kokade jag ihop en grön tomatmarmelad med vanilj. Gott till vitmögelostar!

Grön tomatmarmelad med vanilj

Typ tre glasburkar à 200 ml

500 g gröna tomater
1 citron
1/2 dl vatten
1 vaniljstång
5 dl socker med pektin (syltsocker)

Dela tomaterna i små klyftor eller bitar. Skiva citronen tunt och dela varje skiva i fyra bitar. Dela en vaniljstång och skrapa ur fröna. Lägg tomater, citron, vaniljstång med frön och vattnet i en gryta. Sjud tills tomaterna är mjuka ca 20-30 minuter. Tillsätt sockret och koka 2-5 minuter. Häll upp på rena, varma burkar. Förslut och förvara kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar