måndag 1 september 2014

Satt sin sista potatis

Från och med nu är jag mer än gärna hungrig om alternativet är McDonalds. Och det av två skäl. Jag trodde inte i min vildaste fantasi att det var sant. Det började med ett kritiserat blogginlägg som jag läste. Och jag började genast gräva för att ta reda på om det verkligen var sant. Personen som skrivit inlägget  påstod att McDonalds serverar halalslaktade kycklingar. Vilket både är sant och i min mening vidrigt.

För det första

I och med att McDonaldskycklingarna (nuggets och burgare) inte är svenska och inte slaktas i Sverige (utan i Danmark) omfattas de inte heller av samma regelverk som svenska kycklingar. Så sent som i våras lagstiftade Danmark om att alla djur ska bedövas innan slakt. Innan dess var det alltså okej att genomföra s.k. halalslakt utan bedövning i Danmark. Vidrigt. Det var sådant världen höll på med innan vi uppfunnit bra bedövningsmedel. McDonalds kyckling är fortfarande halal-godkänd som det står på slakteriets webbplats (2014-09-01). 

Jag vägrar att äta halal. Det är emot allt jag står för. Och jag vill gärna bli upplyst - utan att behöva gräva som en journalist - om att McDonalds i Sverige serverar halal. Även om kycklingen numer är bedövad så står slaktmetoden för något jag inte håller med om. Den som vill äta halal ska få göra det, men informera oss andra om vad ni, McDonalds, serverar så att var och en kan ta ställning!

Och för det andra

Kycklingarna är som sagt inte svenska. Jag kollade på McDonalds webbplats varifrån den kommer. Den kommer ifrån Danmark, Europa (odefinierat!) och Brasilien. Förutom att Brasilien ligger hiskligt långt bort från våra tallrikar så är det i Brasilien tillåtet att pumpa kycklingarna fulla med tillväxtantibiotika. Det finns inte heller något kontrollprogram för salmonella som här i Sverige. I Europa varierar förkomsten av salmonella kraftigt. Oavsett McDonalds egna program för kvalitetskontroll går det inte att bortse från att Brasilien har andra uppfödningsregler än Sverige. Till det sämre.

Jag väljer därför att äta någon annanstans än på McDonalds. Jag väljer därför att äta svenskt kött, slaktad på svensk mark. För att vi har ett djurskydd värd namnet. Det finns förresten bara en hamburgerkedja i Sverige som bara serverar svenskt kött. Och det är Max.

5 kommentarer:

 1. Johan Tennbäck, McDonald's Sverige3 september 2014 10:00

  Nej, vi köper inte halalcertifierad kyckling och halalslakt finns inte med bland våra kriterier för kycklingleverantörer.

  Vårt främsta fokus är kvalitet, vilket inkluderar djuromsorg. Detta kontrollerar vi regelbundet hos våra leverantörer. McDonald's och våra leverantörer följer alltid svensk lagstiftning oavsett från vilket land vi handlar. Utöver detta går vi ofta längre och specificerar krav om exempelvis djurhälsa och djuromsorg från gårdsnivå till slakteri, samt att samtliga djur är fullständigt bedövade, dvs medvetslösa vid slaktprocessen, det har alltid varit våra krav.

  Vi har också hårda krav på att antibiotika inte får användas annat än ifall ett djur är sjukt, precis som för oss människor alltså.

  Oavsett om kycklingen kommer från Sverige, Brasilien eller något annat land har våra leverantörer också ett mycket noga kontrollprogram för att säkerställa att salmonella inte förekommer.

  Vänliga hälsningar
  Johan Tennbäck, McDonald's Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej McDonalds.

   Fina ord. Men ni har inte konfronterat faktum: att er leverantör av kyckling märker den kyckling ni serverar som halal-godkänd. Om ni nu inte serverar halal-godkänd kyckling (bra i så fall) varför envisas då er leverantör med att säga att den är halal-godkänd? Är det inte Danpo er leverantör som ni säger på er egen webbplats? Så länge er leverantör säger att den är halal-godkänd har jag svårt att tro något annat.

   Bra att ni har eget salmonellaprogram. Bra att kycklingarna inte proppas med antibiotika. Men om ni nu är så rigorösa i era kontroller. Varför inte köpa svenskt och stödja svenskt jordbruk? Då hade ni dessutom sluppit allt extra arbete.

   Bästa hälsningar
   Edith

   Radera
  2. Johan Tennbäck, McDonald's Sverige4 september 2014 09:39

   Danpo är en av flera av oss godkända kycklingleverantörer. Danpo har ett eget slakteri i Danmark som har en typ av halalcertifiering under deras eget varumärke, men de säljer även kyckling som kommer från andra slakterier runt om i världen och dessa har inte nödvändigtvis halalcertifikat.

   Då vi inte köper halalcertifierad kyckling och inte heller har halalslakt med bland våra kriterier för våra kycklingleverantörer så lägger vi ingen värdering i den certifieringen, för det är inget vi nyttjar. Det vi utgår från oavsett kycklingleverantör är våra egna mycket höga kvalitetskrav som våra leverantörer måste leva upp till samt att vi ställer krav på att våra leverantörer följer de lagar och regler som finns för god djurhållning, slakt och livsmedelshantering oavsett från vilket land vi handlar.

   Det finns flera anledningar till val av leverantörer. Våra viktigaste prioriteringar vid val av leverantör är kvalitet, miljö, etik och ekonomi. En del av kycklingen som Danpo köper in till oss kommer från Sverige.

   Vänliga hälsningar
   Johan Tennbäck, McDonald's Sverige

   Radera
  3. Tack McDonalds. Äntligen svar på frågan!

   Det vore lämpligt om de kycklingprodukter som Danpo säljer och som är identiska med era - förutom halalmärkningen - får ett förtydligande på deras webbplats med ett "gäller ej McDonalds". Om man nu vill bespara sig från framtida diskussioner.

   Mvh
   Edith

   Radera