torsdag 25 september 2014

Tantens bästa äppelkaka

Många kakor och bakverk har jag en relation till. Den där tårtan familjen alltid äter när det är födelsedag. Eller bullarna som tant Elsa alltid bjöd på. Elsa skapade för övrigt världens godaste bullar, enligt mig. Jag tror aldrig att jag kommer att kunna återskapa dem. Det krävs liksom Elsa för att få till dem. En sensommar på landet hos mormor innebar att jag ibland fick lov att springa ner till Elsa. Och sensommar innebär äpplen. Kakan hon då gjorde, Blinkkaka, heter så för att det går lika fort att göra den som att blinka. Kanske inte så fort i verkligheten. Men visst, det är ingen kaka du behöver vänta på direkt. Och god. Vill du lyxa till det äter du den med vaniljvisp. Jag har pimpat min med kardemumma och kanel, med andra ord går det utmärkt även om du inte har kryddorna hemma.

Elsas blinkkaka

10-12 bitar

2 ägg
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
Malen kardemumma

Äpplen
Kanel
Smör
Pärlsocker eller mandelspån

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Skala och klyfta äpplena. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner mjölet och eventuellt malen kardemumma. Bred ut smeten i formen. Lägg äppelklyftorna på smeten. Pudra över kanel. Hyvla över smör. Garnera med pärlsocker eller mandelspån. Grädda i 20 minuter mitt i ugnen. Servera!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar