fredag 23 januari 2015

Kefta istället för taco

Det känns som om att taco är lika med helg. För något år sen upptäckte vi en typ av marockansk snabbmat med hjälp av Jamie Oliver. Har jag sagt att han är en av mina TV-matlagningshjältar? Så det här äter vi ungefär varannan gång vi är sugna på taco. Som ett substitut, för att inte tröttna på taco. Det här är så himla gott - en riktig ninjakick i gommen. Smagadish!

Jamies marockanska kefta

Köttbullar

500 g lamm- eller nötfärs (eller blanda!)
1 rödlök
1 kruka koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk paprikapulver (går bra med rökt paprikapulver också)
5 cm färsk ingefära
Salt
Svartpeppar
Olivolja

Lägg bakplåtspapper i en ugnssäker form. Finhacka rödlöken och den färska koriandern. Riv ingefäran fint. Blanda färsen med alla ingredienser. Rulla ca 20 köttbullar och lägg dem i formen. Ställ in i kylen i minst en halvtimma. Sätt ugnen på 200 grader.

Marinerad tomat- och rödlökssallad

1 ask körsbärstomater
1 rödlök
1/2 citron
Salt
Svartpeppar
Olivolja

Dela eller klyfta körsbärstomaterna och lägg i en skål. Skiva rödlöken tunt och lägg i. Kläm över saften av 1/2 citron. Häll i dubbelt så mycket olivolja som det är citronsaft i skålen. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ i kylen.

Tillbehör

Harissa
Pitabröd eller libabröd
Turkisk yoghurt
Mâchesallad

Ta fram tillbehören. Ställ in köttbullarna i ugnen och låt dem stekas i ca 20 minuter. Duka under tiden. Servera pitabröden med köttbullarna, en klick turkisk yoghurt, harissa efter smak, en sked tomat- och rödlökssallad och lite mâchesallad. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar