onsdag 7 januari 2015

Varm tomatsoppa i kylan

I julas visste tomten att jag ville ha Olga Rönnbergs bok "Styrka för kvinnor". Jag har läst den från pärm till pärm. Och efter en stunds fundering - så har jag börjat styrketräna. På gym. I hennes bok beskriver hon dels sina träningsupplägg, men också kosten har ett givet kapitel. Inga svältdieter, inga pulver. Inget konstigt alltså. Bra mat, god mat! Jag får återkomma när jag hittat mina favoriter. I helgen njöt vi av en varm tomatsoppa. Vi toppade den med krutonger och fetaost. Men man kan lika gärna hårdrosta sitt favoritbröd och ha till. Receptet kommer från Allt om mat. Vi har flera gånger haft med oss soppan på termos, när vi haft utflykter i kyligt väder.

Varm tomatsoppa med fetaost

4 portioner-ish

500 gram goda tomater
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk sambal oelek
1 msk rödvinsvinäger
1 burk passerade tomater
5 dl buljong
Salt
Socker
Svartpeppar
100 gram fetaost

Bröd eller krutonger

Tärna upp tomaterna. Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en gryta. Tillsätt rökt paprikapulver, spiskummin och sambal oelek. Häll i vinägern och låt den koka in. Häll i de tärnade tomaterna, de passerade tomaterna och buljongen. Låt soppan småputtra i en kvart. Smaka av med salt, ett uns socker och svartpeppar. Servera soppan med smulad fetaost och krutonger eller rostat bröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar