fredag 27 februari 2015

Gör egen (typ) nutella

Här om veckan snubblade jag över ett recept på hasselnötschokladkräm, alltså typ nutella. Det blev riktigt gott! Den var god på smörgås och god i en tårta. Matgeek är den som står för receptet, men blir din kräm för fast kan du tillsätta valfri smaklös vegetabilisk olja (typ raps) för att göra den lite mjukare. Du behöver inga avancerade verktyg, men en ugn, en matberedare med kniv och en ren kökshandduk är nödvändigt.

Hasselnötschokladkräm (nutella)

400 g hasselnötter
250 g mjölkchoklad (finns laktosfri)
1/2 dl flytande honung eller vit sirap
Två nypor salt
Ev. rapsolja om du tycker att konsistensen blir för fast

Sätt på ugnen på ca 200 grader. Bryt chokladen i bitar. Lägg hasselnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen ca 10-20 minuter beroende på ugn. Häll upp de rostade nötterna i en ren kökshandduk och massera bort skalen. Lägg de hyfsat skalade hasselnötterna i en matberedare med kniv. Kör. Kör ännu längre. Kör så länge att oljan i nötterna kommer fram och det blir en kräm. Skrapa ner det som lagt sig högst upp på kanterna. Kör en stund till. Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt i mikron. Häll ner chokladen i nötkrämen, häll i flytande honung eller vit sirap och två nypor salt. Kör lite till. Häll upp på burk och förvara i rumstemperatur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar