torsdag 2 april 2015

Hallonmuffins med smul

Enligt mig är muffins missförstådda och misshandlade. På café säljs de som gigantiska bakverk, torra, tråkiga och beska av bakpulver. Vid senaste turen till Göteborg sprang jag på fina muffinsformar. Formar jag tänkt fylla med något gott lagom till barnets födelsedag. Kladdkakemuffins är oslagbart gott, men kanske inte så typiskt muffinsigt. Det slutade med den här hallonmuffinsen med smul. Jag lovar - den här kommer till och med en muffinskeptiker att uppskatta. Den är som en saftig hallonsockerkaka med smulpajsmul ovanpå för lite krisp.

Hallonmuffins med smul

12 mellanstora muffins eller ännu fler små

100 g smör
2 dl mjölk
2 ägg
1 1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
4 dl vetemjöl
2 strukna tsk bakpulver
5 dl hallon (färska eller frysta)

Smul

50 g kallt smör
1 3/4 dl havregryn
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl socker

Gör smulet först. Tärna smöret och nyp ihop det till en smulig massa.

Sätt ugnen på 175 och ställ ett galler ungefär mitt i ugnen.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt fluffigt. Vispa lite till om du är osäker. Smält smöret och häll i mjölken. Blanda ner smörmjölken i äggsmeten. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål så att bakpulvret blandar sig väl med mjölet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till en hyfsat slät smet. Lägg undan så många hallon som du gör muffins. Blanda ner resterande hallon i smeten. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt så att bakverken håller formen. Häll eller klicka i smet i formarna så att de fylls till ca 2/3. Strö på smulet och tryck ner ett hallon i varje muffins. Grädda i ca 25 minuter för mellanstora muffins (små muffins ca 15 minuter). Testa med en potatissticka - den ska komma ut torr!  Frys dem om du inte tänker äta dem samma dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar